Buscador de libros
Busqueda avanzadaPrimer capítulo / Extracto [Ver]
- N° páginas : 744
- Medidas: 150 x 230 mm.
- Peso: gr
- Encuadernación: Rústica
El Mediterrani Català (1931-1939)
Un inèdit contemporani DUARTE MONTSERRAT, ANGEL;GONZALEZ I VILA
Interpretacions històriques i debats polítics passen, com el temps, de manera inexorable. Un testimoni de quan els anys 1930 ho condicionaven tot.
¿Quieres comprar este libro? Busca tu librería más cercana

Sinopsis
A vegades s'obre un calaix i apareix un manuscrit oblidat. Aquest és el cas d'El Mediterrani català (1931-1939). Acabat d'escriure el 1995 com a mirada plural dels territoris de parla catalana o Països Catalans durant el període republicà, vicissituds diverses el deixaren inèdit. Llegida avui, aquesta obra esdevé tant una nova i encara suggerent interpretació com un testimoni del moment polític i historiogràfic dels anys 1980-1990.
Per a explicar-ho breument: "Vist des de fora, els anys trenta foren a la Mediterrània catalana una romàntica combinació d'assolellats paisatges i violent colorisme polític. Tot i que tal record romàntic ha sobreviscut, per la gent que la visqué, la dècada passà ràpidament com un aiguat, deixant rere seua confusió i fang. El crescendo dels anys republicans, culminat per la Guerra Civil, fou l'experiència definitiva per als qui no van viure, fent que els lustres posteriors estiguessin carregats de grisor. Com descodificar una etapa emblemàtica, els eslògans i els missatges de la qual han estat vius durant gairebé mig segle, tant en els sentiments de la gent del país com en les imatges que han donat la volta al mon?
Autor: Duarte Montserrat, Ángel
Ha estat professor i catedràtic d'Història Contemporània a la UAB i la UDG. Les seves línies de recerca han basculat al voltant de les problemàtiques de la història social de la cultura i en relació al desplegament de les cultures polítiques. A finals de la dècada de 1980 i principis de la dels noranta contribuí a la renovació dels estudis sobre el republicanisme com a cultura política i com a moviment social a la Catalunya i Espanya contemporànies
Autor: Gonzàlez i Vilalta, Arnau
(Barcelona, 1980) és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 2006. Ha centrat les seves línies de recerca en diferents aspectes de la política catalana, espanyola i europea del període d'entreguerres, especialment en relació a la mirada diplomàtica envers Catalunya dels anys 1930, del nacionalisme català i darrerament, de la història de la fotografia.
Autor: Martínez Fiol, David
(Barcelona, 1962) és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i catedràtic de Geografia i Història a l'institut de Mollet del Vallès. Els seus camps d'estudi han estat el paper del catalanisme en els anys de la Gran Guerra, els moviments de reforma i revolució política dels anys de la Restauració alfonsina, així com el de la construcció de l'administració pública de la Generalitat de Catalunya en els anys de la Segona República
Autor: Tavera Garcia, Susanna
(Madrid, 1945) és actualment catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona (UB). Ha treballat especialment en l'àmbit de l'estudi de l'anarcosindicalisme català, els moviments socials i la història de les dones i el feminisme. de la mateixa manera, cal destacar les seves aportacions en l'àmbit dels estudis biogràfics vinculats als seus camps d'estudi. Ha dirigit l'institut Inter-universitari d'estudis de Dones i Gènere (IEDG)
Autor: Ucelay-Da Cal, Enric
Professor i catedràtic de la UAB (1974-2006) i de la UPF (2006-2017). Ha centrat la seva producció historiogràfica en la història contemporània de Catalunya i Espanya. Al llarg dels darrers quaranta anys ha esdevingut un dels màxims especialistes en l'estudi del nacionalisme català al segle XX i en la implicació catalana en la política espanyola i els populismes dels anys 1930 a través de la inclusió dels esdeveniments catalans en el seu context europeu.